Mobil Uygulama Nasıl Yapılır? Cep telefonlarında kullanılan uygulamaların her biri, ayrı geliştirme ve test aşamalarını geçmiştir. Farklı program ve sistemler kullanılarak hazırlanabilen uygulamalar için seçenekler bu nedenle oldukça fazla. Küçük işletme uygulamalarından e-ticaret uygulamalarına, fitness uygulamalarından, şirket içi çalışan iletişim uygulamalarına kadar her bir alan ve fikir için uygulama geliştirilebilir. Uygulama geliştirmede bir sınır olmadığı gibi insanların ihtiyaçlarına yönelik iyi bir fikir, milyonlarca kullanıcının uygulamayı tercih etmesini sağlayabilir. Mobil uygulama nasıl yapılır merak ediyorsan başlaman gereken adımlara ışık tuttuk.
Mobil Uygulama Nasıl Yapılır Adım Adım Yapalım?
Bir uygulama geliştirirken genellikle aşağıda yer alan adımlar takip edilmektedir.
- Uygulama Fikri
Her bir uygulamanın ana bir fikri vardır. Bu nedenle uygulama yapmaya başlamadan önce bir fikri geliştirmeniz gerekir. Bir kalem ve not defteri kullanarak eskiz yapabilirsiniz. Bu daha hızlı ilerlemenizde destek sağlar. Bu aşamada olabildiğince fazla detayı göz önünde bulundurmalısınız.
- Pazar Araştırması
Fikir geliştirdikten sonra pazar araştırması yapmalısınız. Benzer fikirde hazırlanmış yerli ve yabancı olmak üzere tüm uygulamaları inceleyin. Bu incelemelerde “Rakiplerinizin hatalarını öğrenmek” ve “İnsanların uygulama fikrinizi arayıp aramadıklarını öğrenme” gibi önemli detayları ortaya çıkarmalısınız.
- Tasarım
Uygulama geliştirmeden önce tasarım aşaması bitirilmelidir. Uygulamanın ikonundan yazılardaki font detaylarına kadar her bir detaya tasarımda yer vermelisiniz. Bu konuda tasarımcıdan destek alabilir ya da ücretsiz olarak dağıtılan şablonları kullanabilirsiniz. Sketch, Figma, InVision Studio’dan destek alabilirsiniz.
- Uygulama Geliştirme
Tüm bu aşamaların ardından ise uygulamanın kod yapısının hazırlanması gerekir. Bu aşamada farklı diller ve kod yapıları kullanabilir. Ancak en genel uygulama ve dilleri kullanmanız, zorlandığınız aşamalarda destek almanızı sağlar. iOS işletim sisteminde Xcode ve Swift kullanılmaktadır. Android işletim sistemi için bu 2 dilin dışında C++ gibi alternatif de kullanılabilir. Ancak kodlama bilginiz yoksa kendiniz mobil uygulama geliştirmek istiyorsanız, hangi işletim sistemi için geliştirme yapmanız gerektiğini ve hangi dili kullanacağınızıbelirleyerek öğrenme aşamalarını geçmelisiniz. Daha hızlı çözüm bulmak istediğinizde ise bir yazılımcıdan ya da ajanstan destek alabilirsiniz.
Uygulma Geliştirmede Kullanılan Yazılım Dilleri
Dünya genelinde mobil uygulama geliştirmek için en çok tercih edilen diller ise şöyle;
1.JavaScript
2.Kotlin
3.C++
4.C#
6.PHP
7.Swift
8.Objective-C
9.JAVA
11.Ruby
12.Rust
13.Lua
14.Action Script
15.SQL
- Test
Her bir uygulama ya da oyun için test aşamaları önemlidir. Uygulamanın son kullanıcıya ulaşmadan önce hatalarından arındırılması, hedefe yönelik sorunsuz bir şekilde çalışması gerekir. Aksi halde uygulama amacına ulaşmayacağı gibi kullanıcılar tarafından da telefondan kısa süre içerisinde silinecektir. Bu nedenle farklı telefonlarda ve sistemlerde uygulamanın test edilmesi, çekirdek grup tarafından incelenmesi önerilir. Test için işlevsel, uyumluluk, performans ve güvenlik gibi ayrı ayrı test aşamaları geçilmelidir. Testlerde bir hata olması takdirde yazılımsal müdahale edilerek yeniden test aşamalarına başlanmalıdır.
Uygulama yazılım kısmı tamamlandıktan sonra ise uygulamanın tanıtımı ve uygulama marketlere yüklenmesi gerekir. Tanıtım için uygulamaya özel web siteleri de hazırlanabilir. Peki mobil uygulama nasıl yapılır yanıtlarınız ile başarılı olabilir miyim? Tüm bu aşamalar ile birlikte istenilen mobil uygulama ya da oyun geliştirilebilir.